500 років минуло від початку Реформації в Європі. 31 жовтня 1517 року, коли католицький чернець Мартін Лютер прибив до воріт Віттенбергської церкви свої знамениті “95 тез”,  вважають  початком Реформації.
Ці тези, в першу чергу, стосувалися Католицької церкви та вимагали змін у самій церкві.  Ідеологію Реформації можна висловити в п'яти тезах: тільки Письмо, тільки віра, тільки благодать, тільки Христос і вся слава тільки Богу. 

У ці дні проходять тематичні семінари, конференції та заходи, присвячені Реформації.
Не залишилась осторонь святкування і Київська богословська семінарія. У вівторок, 31 жовтня, відбулась відкрита лекція, на якій викладачі семінарії проф. Енді Ріст та д-р Джим Ерхард говорили про визначних діячів Реформації: Мартина Лютера та Жана Кальвіна.

Слухачі мали можливість дізнатись про діяльність цих визначних осіб не тільки в контексті реформування церкви, а й про їхню діяльність в сфері реформування інституту шлюбу, дому (Лютер) та пасторської турботи (Кальвін).

Проф. Енді Ріст нагадав слухачам про три великі досягнення Мартина Лютера, які змінили світ: 95 тез, які дали великий поштовх для наступних змін в релігійному світі, переклад Біблії на німецьку мову, що зробило її доступною для простих людей, реформування інституту шлюбу, християнського дому.
Розповідаючи про родинні стосунки Лютера, проф. Ріст зауважив, що Мартін Лютер підняв шлюб та сімейне життя на зовсім інший рівень. Лютер заявляв: «Шлюб – це не просто щось природнє та фізичне, це дар Божий. Він стоїть вище целібату». Для того часу таке вчення та практика Лютера були дуже радикальними.

Д-р Джим Ерхард, розповідаючи про Жана Кальвіна, зауважив, що багато хто неправильно розуміє життя та служіння Кальвіна тому, що ніколи не читав його проповідей. Жан Кальвін добре відомий як богослов, але насамперед він був пастором. Все своє життя він був пастором церкви в Женеві, крім трьох років, коли був у вигнанні в Стразбурзі. За час у вигнанні Кальвін зрозумів, що означає бути пастором. Він багато проводив часу з людьми, відвідував їх, турбувався про громаду, навчав та проповідував.

Д-р Едхард надав до уваги слухачів шість уроків для проповідника, які можна винести з проповідей Кальвіна. Проповідь: повинна бути біблійною, пояснювати текст Писання, бути не «мертвою», а «живою», вказувати на благодать Ісуса, повинна робити акцент на застосуванні, проповідувати потрібно зі смиренним серцем. Пасторське служіння Жана Кальвіна часто занедбане і вимагає ретельнішого вивчення.